Om mig














Saskia Brock- sadelmakare, sadelinprovare och tränare


Jag har gått 3-åria sadelmakarutbildning hos Sko- och sadelmakeri Mats Mandelholm i Karlshamn och hos Sadelmakarmästaren Tim Jacobs på Flyinge (båda godkänd av SBO). Under utbildningen lärde jag mig traditionell sadelmakerihantverk där framförallt kvalité, säkerhet, estetik och ändåmålsenligt resultat log i fokus. Särskilt omstoppning, justering och specialtillpassning av sadlar till kundhästar låg i fokus i min utbildning.

I sadelmakeriutbildningen ingår studier om hästens anatomi, fysiologi, rörelsemekanik, hästsjukdomar och hur utrustningen påverkar hästens och ryttarens prestationsförmåga och samspel.

Under hela utbildningstiden har sadelinprovning och tillpassning varit fast beståndsdel av min utbildning. Jag har fått utbildning och handledning i sadelutprovning och utförd dussintals sadelinprovningar under översyn och godkännande av mina lärherrar.


Min kunskap och erfarenhet inom sadelinprovning skiljer sig från vanliga sadelinprovare med kortare utbildningar, som bara fokusera på inprovning och försäljning, genom att jag har gått en lång intensiv utbildning på heltid där hästsadlar och deras optimering och justering för varje enskild häst var i fokus.

Jag är sadelmakare som är utbildad i sadelinprovning och har tränerutbildning och specialkompetens i hästens sjukdomar (Kurs vid SLU). Jag vet hur och vad man kan ändra och justera på en sadel för optimalt passform och kan utföra dessa arbeten i min egen verkstad. 

Genom att personligen se hästen och sadeln, dokumentera, mäta ut och åtgärder, kan jag ge optimal service till varje kund och sin häst.  Jag är sadelmakare, sadelinprovare och tränare i en person och ha ett holistiskt arbetssätt i all mitt arbete.

Jag har jobbat som sadelmakare och sadelinprovare sedan 16 år tillbaka och driver mitt företag "Equus Life Solutions, sadelmakeri och utbildning" sedan 2013.


Jag  är  C-tränare för hästsport (tysk licens )vilket innebär att jag få undervisa alla hästsportgrenar som finns.

Min breda utbildning inom hästsport har gett mig en rik kunskapsbank och jag kan anpassa träning av hästar och ryttare/kuskar individuellt beroende på vilket mål ni har. Problemlösning av t.ex. lastningsproblem och ledarskapsproblem, beteendeproblem, även svåra fall är en hjärtefråga för mig.

Jag har jobbat som häst- och djurlärare på naturbruksgymnasium i ämnen som hästkunskap, hästsjukvård, dressyr, körning, unghästutbildning och etologi (hästens beteende).

Jag är uppvuxen på landet och vi har haft hästar under hela min uppväxt. Min ridutbildning fick jag i Tyskland där jag tävlade i voltige, dressyr, riddarspel, hoppning, terrängritt, islandshästsgrenar (bl.a. tyska  och svenska mästerskap) och trekking.

Jag har en gedigen grundutbildning och tränat för internationella tränare och domare i olika grenar (i ridning: Andreas Trappe, Jolly Schrenk, Elisabeth Berger,Jon Steinbjörnsson (Nonni), Susan Cewé, André Böhme, Dieter Hopp, Marliese Grimm, Andrea-Katharina Rostock och i körning Dieter Hopp, Cissi Kvarnström, Andreas Hesse, Marie Kahrle, Tomas Eriksson, Linus Andler Göran E. Larsson).

Jag har jobbat som beridare och instruktör med häst-och ryttarutbildning i Tyskland.  Här fick jag som en av de första i Tyskland utbildning i NH metoden enligt Monty Roberts metoden. Även använde vi oss av en del Linda Tellington-Jones tekniker och elementer av western ridning. Under hela min utbildning har den klassisk tyska/engelska ridkonsten legat till grund. Den tyska utbildningsskalan går som en röd tråd genom all min hästutbildning. Även akademisk ridning är beståndsdel i mitt tankesätt och används i en del undervisning.

De senaste 13 år har jag även utbildat mig inom sportkörning (tremoments-körning) och kört in och utbildat flera körhästar och kuskar. Jag har tävlad upp till MSV- klass i körning och tränat för de mest framgångsrika kuskar i Sverige. Tömkörning och arbete i töm ligger mig särskild varmt om hjärtat och är en av huvudpelarna i min utbildningsverksamhet.

Jag är dessutom från Svenska ridsportsförbundet godkänd banbyggare för sportkörning.


Numera jobbar jag med mitt företag inom sadelmakeri och utbildning runt hästen (kurser, privat undervisning, seminarer, clinics, teorilektioner m som delvis rids m.) men är även anställd hos Hermods som handledare.

Jag bor på en gård i norra Ronneby kommun. På gården har vi 4 hästar (Lipizzanare, Nsv travare, Islandshäst) som både rids och körs. Här lever även hundarna Kida (Jämthund/Laika) och Snowy (Schweizisk vit herdehund)) och katten Nala.


Välkommen och fråga mig om ni vill veta mer om mig !

Referenser:

Hästklubbar/institutioner i Sverige där jag har blivit anlitad som tränare eller sadelinprovare/sadelmakare (utöver privatpersoner):

Trausti Islandshästklubb

Vånga ridklubb

Ofeigur Islandshästklubb

Länsstyrelsen Blekinge (körkurser)

Snapphanarnas ridklubb (tömkörningskurs)

BKS Blekinge Körsällskap

Sjöarp häst och ryttare

Naturbruksgymnasium Bräkne- Hoby

Johannishus ryttarsällskap

Fåglasång ridsport

Hööks

Näsums ridsällskap